top of page
Jan Čelikovský

Zima klepe na dveře aneb jak na údržbu oken před zimou

O zimě bylo mnohokrát řečeno, že prověřuje kvalitu prakticky všeho. U nemovitostí, jako jsou rodinné domy nebo byty, to platí dvojnásob. Jednou z nejchoulostivějších a zároveň nejvíce důležitých míst, která musíte na zimu připravit, jsou okna. Co praktického udělat, aby okna zimu nejen přežila, ale aby vydržela co nejdéle? Realitní makléř Jičín vám přináší praktické tipy.

Dobře si všímejte

Pečlivě si všímejte toho, co se v blízkosti oken děje. Pozorujete, že se na parapetu tvoří malé loužičky vody? Kondenzuje se na oknech příliš velké množství vody? Netvoří se někde v blízkosti oken plíseň? Těsní okna dobře, nebo v některé z jejich částí pozorujete pohyb větru? Neuniká okny příliš mnoho vzácného a v současnosti i drahého tepla? Pokud si některého z výše uvedených projevů všimnete, měli byste zbystřit. Rozhodně proveďte údržbu oken ještě před tím, než zima udeří v plné síle.

Dobrá údržba

Co všechno patří ke kvalitní nezbytné údržbě vašich oken před začátkem zimy? Mnohá okna mají z boku možnost nastavit imbusovým klíčem režim větrání na zimní období. Vzhledem k možným mrazům se v zimě doporučuje větrat velmi krátce a raději často. Rovněž dobře zvažte použití mikroventilace. Ta vždy nemusí být nejlepším řešením.

Dobrá údržba zahrnuje i kontrolu a případnou údržbu těsnění oken i jejich kovových částí a systémů. Nezabere vám to moc času, a přitom zásadně ovlivňujete životnost oken. Jaké jsou hlavní kroky pravidelné údržby? Zaměřte se hlavně na toto:

·        Zkontrolujte těsnění oken – je pružné nebo ztvrdlo? Není na nějakém místě odchlípnuté od okna?

·        Vyčistěte odtokové kanálky – nacházejí se v profilových rámech a měly by být průchodné a čisté.

·        Dotáhněte kličky oken – všechny úchyty a kličky alespoň jedenkrát za rok dotáhněte.

·        Nezapomeňte na kování – všechny kovové části oken promažte. Chráníte je tak před korozí a možným poškozením. Okno vám navíc nebude vrzat a vydávat nepříjemné zvuky.

Údržba oken a jejich příprava na zimu je praktickým krokem v době výrazného zvýšení cen za energie. Navíc přispíváte ke splnění závazku, který si ohledně snížení elektřiny o deset procent daly všechny členské země EU. Ale co je důležitější, především šetříte svoje peníze.



bottom of page