top of page
Aktualita

Průměrný byt bude každý rok dražší o statisíce

Statistiky České národní banky potvrdily, že doba zlevňování skončila. Členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková uvedla: „Aktuální informace naznačují, že trh nemovitostí již pravděpodobně překonal své dno. To se nacházelo v polovině roku 2023.“

Centrální banka sestavuje prognózy pro celý rezidenční trh. Vychází se z projektů, webů, vlastních poznatků, informací o poskytnutých hypotékách a také z katastru nemovitostí. Například firma Deloitte informovala, že na konci loňského roku stál byt v České republice v průměru 95,5 tisíce korun za metr čtvereční, v hlavním městě pak 121 700 korun.

ČNB předpokládá, že do roku 2026 vzrostou ceny nemovitostí kolem pěti procent ročně. Pokud by se tato předpověď vyplnila, znamenalo by to, že 70metrový byt v Praze by každých dvanáct měsíců zdražil o zhruba 450 tisíc korun. Napříč Českem by se pak nárůsty pohybovaly kolem 350 tisíc ročně.

Snížení hypoték ale žene poptávku dopředu. „Na snížení úrokových sazeb okamžitě zareagovali zájemci o nové bydlení a stejně tak i investoři, kteří alokují své finanční zdroje do nemovitostí. Zejména prodeje novostaveb, které byly od roku 2022 výrazně utlumeny, nyní zažívají téměř raketový vzestup a dominují současnému trhu,“ řekla Kateřina Poláková, vedoucí rezidenčního oddělení poradenské společnosti Knight Frank.

Konkrétní nabídky na byt Mladá Boleslav najdete na našem webu.



bottom of page