top of page
Aktualita

Nový stavební zákon může výrazně zvýšit náklady na stavbu domu

S platností nového stavebního zákona od července tohoto roku se stavba rodinných domů v Česku pravděpodobně stane složitější a nákladnější. Nová legislativa klade větší důraz na přesné dokumentování a kontrolu stavebních postupů a použitých materiálů, což přináší nové povinnosti a vyšší náklady pro stavebníky.

Podle Evy Kuzmové, právní expertky České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), je nyní stavebník povinen před zahájením stavby zajistit vypracování dokumentace pro provádění stavby autorizovanou osobou. Tento typ dokumentace, který specifikuje použité stavební materiály, postupy a technologie, byl doposud povinný pouze pro velké projekty, jako jsou například dálnice. „Podle nového stavebního zákona je stavebník nově povinen před zahájením stavby zajistit vypracování dokumentace pro provádění stavby autorizovanou osobou,“ vysvětluje Eva Kuzmová.

Zvýšení nákladů na stavbu domů

Stavebník Ondřej, který právě staví rodinný dům na Příbramsku, upozorňuje, že zatímco nová pravidla usnadňují proces schválení stavebního povolení, výrazně se zvýší náklady na následnou dokumentaci. „Snížila se mi náročnost dokumentace při žádosti o stavební povolení, což je pozitivní. Na druhou stranu bude dokumentace o provedení stavby mnohem podrobnější, a to se odrazí v ceně,“ říká Ondřej.

Odborníci z projekční firmy Jedelský a Kuběnka odhadují, že náklady na tuto dokumentaci mohou vzrůst až o dvě třetiny, což může znamenat statisíce korun navíc. „Cena prováděcí dokumentace se pohybuje mezi třemi až pěti procenty z celkové investice do stavby,“ dodává vedoucí projektant Christopher Jaroš.

Komplikace pro stavebníky

Stavebník Ondřej se také obává, že nová pravidla mohou ztížit samotný proces výstavby. „Když stavím dům, musím dodržovat přesné postupy a metody stanovené výrobcem materiálu. Dříve mi mohli kamarádi, kteří vědí, co a jak, pomoci se stavbou. Teď to bez oprávnění nebude možné,“ vysvětluje.

Podle Tomáše Jedelského z projekční firmy Jedelský a Kuběnka je obtížné odhadnout, jak budou v praxi probíhat kontroly a co konkrétně budou postihovat. „Vzhledem k tomu, že jsme zatím nedospěli do fáze, kdy by výstavba podle nových pravidel mohla začít, stále čekáme na precedens, který by nám určil, jak postupovat,“ říká Jedelský.

Výhody přísnějšího dozoru

Na druhou stranu, přísnější dozor a kontrola mohou mít i dlouhodobé pozitivní efekty. Předseda ČKAIT Robert Špalek tvrdí, že důkladná dokumentace a odborný přístup minimalizují riziko neočekávaných komplikací a víceprací. „Dobře připravená stavba je klíčem k dlouhodobé udržitelnosti a minimální spotřebě energie po celou dobu její životnosti,“ zdůrazňuje Špalek. Podle Evy Kuzmové budou stavebníci muset zajistit odborný dozor i během samotné stavby. „Stavebník je povinen zajistit odborné vedení stavby autorizovanou osobou a vést stavební deník,“ říká Kuzmová.

I když stavební dozor může zajišťovat kvalitu, stavebník Ondřej se obává, že by mohl způsobit i zdržení. „Když například není stavební dozor k dispozici v termínu, kdy potřebuji lití základové desky, vzniká problém. Stavebníci si teď nejsou jistí, zda budou muset později dokládat, že dodrželi všechny postupy,“ dodává.



bottom of page