top of page
Aktualita

Majitelé domů poškozených povodněmi získají úlevu podle stavebního zákona

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo metodiku, která stanovuje postupy pro stavebníky a stavební úřady při mimořádných opatřeních a obnově po povodních. Pro zjednodušení procesu vytvořilo také speciální formulář, kterým lze snadno oznámit zahájení prací stavebnímu úřadu. V rámci Informačního systému stavebního řízení byly zavedeny speciální postupy a zpřístupněn detailní manuál pro úředníky, aby byla pomoc co nejefektivnější.

Nový stavební zákon přináší mimořádné postupy, které umožňují rychle reagovat na situace způsobené přírodními katastrofami, jako jsou povodně nebo havárie. „Zásadní je teď rychlá obnova domů, cest a mostů, nebo odstranění staveb s nevratným poškozením. Je potřeba předejít dalšímu ohrožení zdraví, finančním škodám a hlavně zajistit, aby se lidé mohli co nejdříve vrátit domů,“ uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Ministerstvo zveřejnilo na svých stránkách informace o úlevách, které mohou majitelé zasažených budov využít. „Pokud vlastník odstraňuje nebo upravuje stavbu kvůli zamezení dalších škod nebo ohrožení zdraví, může s pracemi začít ihned. Stačí stavebnímu úřadu oznámit záměr, který pak může rozhodnout, že povolení není potřeba, nebo vyžádá jen minimum dodatečných podkladů, upřesnila vrchní ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Leona Gergelová Šteigrová.

Podobné úlevy platí i pro opravy a obnovení staveb. V těchto případech je třeba ohlásit je stavebnímu úřadu předem, společně s popisem prací a informacemi o zhotoviteli. Pokud úpravy odpovídají původnímu povolení, je možné s pracemi začít ihned. Stavební úřad má poté lhůtu 15 dní na rozhodnutí, zda bude dostačovat pouze oznámení, nebo do 30 dní vydá povolení, případně práce zakáže.

Pro tyto mimořádné postupy při úpravách, odstranění nebo obnově staveb byl vytvořen speciální formulář, který ministerstvo poskytlo veřejnosti.



bottom of page