top of page
Jan Čelikovský

Jak při hledání bydlení nenaletět na podvodný inzerát

Poptávka po nájemních bytech se v Česku těší dlouhodobému zájmu. Není proto překvapivé, že toho zneužívají i podvodníci. Podle statistik se počet podvodných inzerátů pohybuje v tuzemsku okolo vyšších stovek měsíčně. Znění inzerátů je často zarážející, ať už jde o zdravotní sestru, která jede narychlo pracovat do Řecka až po zubaře ze Švýcarska, který za pouhých 12 tisíc pronajme luxusní byt v centru Prahy. Jak při hledání bydlení nenaletět na podvodný inzerát? Realitní kancelář Liberec vám přináší praktické podněty.

Jak rozeznat podvodnou nabídku

Známé přísloví říká: „Důvěřuj, ale prověřuj.“ Jak dostatečně prověřit nabídku na bydlení, a přitom se nespálit? Klíčem je umět rozpoznat tu falešnou. Jaké jsou znaky podvodné nabídky? Především jde o následující:

  • velmi nízká cena ve velmi atraktivní lokalitě,

  • nedokonalá čeština v inzerátu,

  • pronajímatel se obvykle vyhýbá jakémukoli kontaktu (ať už telefonnímu nebo osobnímu),

  • pronajímatel požaduje splacení zálohy a kauce předem, a to ještě před podpisem smlouvy.

Pamatujte také na to, že místem s největším výskytem podvodných inzerátů jsou sociální sítě. Buďte proto na nich obezřetní.

Jak hledat pronájem bezpečně

Hledáte-li pronájem bytu, zaměřte se raději na bezpečnější způsob. Co všechno takový přístup zahrnuje? Pamatujte na následující zásady:

  1. Vždycky trvejte na osobní prohlídce bytu.

  2. Ujistěte se o tom, že byt, který si prohlížíte, skutečně patří dané osobě. Použijte k tomu on-line náhledu do katastru nemovitostí.

  3. Zkuste si zjistit co nejvíce informací o majiteli nemovitosti, například zda není v exekuci a podobně.

Tip: Jedním z nejbezpečnějších způsobů, jak nenaletět na podvodný inzerát, je spolupráce s profesionální realitním odborníkem. Obraťte se například na realitní kancelář Jičín.



bottom of page