top of page
Jan Čelikovský

Co by vás mělo zajímat při prohlídce nemovitosti

Pokud jste konečně narazili na svojí vysněnou nemovitost, například na krásný byt nebo dům v nádherné lokalitě, je určitě důvod se radovat. Nepropadněte ale přílišné euforii a ještě, než podepíšete jakoukoli smlouvu, s chladnou hlavou důkladně nemovitost prohlédněte.

Co by vás mělo zajímat při prohlídce nemovitosti? Na co je potřeba se zaměřit a nikdy to nepřehlédnout? Máme pro vás pět věcí, které byste neměli při prohlídce nemovitosti ignorovat. Jaké to jsou?

1. Technický stav nemovitosti

Jedna z věcí je to, co je už na první pohled viditelné. To pravděpodobně nepřehlédnete. Mohou ale existovat skryté závady, o kterých by vás měl realitní makléř poctivě informovat. Například byste se měli zeptat, jaké je skutečné stáří nemovitosti? Z jakých materiálů byly provedeny rekonstrukce? Jaký je stav rozvodů vody nebo elektroinstalace? Byly někdy vůbec rekonstruované? Jak se vytápí nebo ohřívá voda? V jakém stavu je toto zařízení?

2. Cena nemovitosti

Druhou věcí, kterou je potřeba důkladně prozkoumat při prohlídce, je cena nemovitosti. Zeptejte se, co všechno cena zahrnuje. Jak je to s rezervačním poplatkem? Jak je vysoký? A je zahrnut v ceně? Můžete nemovitost financovat hypotékou? Pokryjí vaše zdroje kupní cenu nebo náklady na případné rekonstrukce a stěhování?

3. Náklady na bydlení

Další klíčovou otázkou je zjistit skutečné náklady na vlastní bydlení v nemovitosti. Jaké jsou poplatky například do bytového fondu oprav v případě družstevního bytu? Ptejte se, jak družstvo hospodaří? Jaké opravy se v poslední době dělaly a jaké se ještě plánují? Samozřejmostí je zjistit si skutečné výdaje za energie a služby vázané k dané nemovitosti.

4. Ujistěte se o právním stavu

Nemějte strach se na rovinu zeptat, jak je nemovitost evidována v katastru nemovitostí. Jsou na ní vázána nějaká věcná břemena, zástavní nebo předkupní práva? Není součástí probíhající exekuce?

5. Poznejte lokalitu

Posledním důležitým faktorem je potřeba dobře poznat lokalitu, v jaké se nemovitost nachází. Jaká je občanská vybavenost v okolí? Co zastávky městské hromadné dopravy? Co parky a zeleň? Jak je nemovitost orientována vzhledem ke světovým stranám? Jak se vám bude parkovat? Je s parkováním problém?

Reality Nová Paka vám rádi pomohou v případě jakýchkoli vašich dotazů.



bottom of page